Er zijn nog geen producten in jouw winkelwagen geplaatst.
Verzorging van je Tillandsia
De tillandsia, ook wel airplant of makkelijker luchtplantje genoemd, heeft geen aarde nodig. Daarom kun je hem op vele manieren in je interieur verwerken en dat maakt het tot een stijlvol plantje!
Een tijdje geleden schreef ik al een blog over dit gave plantje. De verzorging is easy, 1 x in de week even nat sprayen. Ideaal voor mij want ondanks mijn steeds groter groeiende plantenpopulatie thuis merk ik dat mijn vingers nog niet zo groen zijn als ik zou willen :-)
Even geleden merkte ik tot mijn schrik dat sommige Tillandsia’s toch wat droger werden dan zou moeten. Daarom besloot ik wat meer onderzoek te doen naar de verzorging van deze eyecatchers.
Lucht
What’s in a name? Een luchtplantje heeft lucht nodig. Ik kom soms leuke foto’s tegen op Instagram of Pinterest waar een tillandsia in een afgesloten potje zit. Ziet er stylish uit, maar het plantje overleefd dit niet lang. Het heeft verse lucht nodig wat om z’n bladeren circuleert.
Water
Eens per week even sproeien met een plantenspuit is in principe voldoende, maar om je tillandsia in betere conditie te krijgen is het aan te raden deze in een bakje met water onder te dompelen. De frequentie varieert van 1 x in de week in de zomer tot 1 x in de 2 a 3 weken in de winter. Over hoe lang je plantje zou moeten weken zijn de meningen verdeeld. Het varieert van 10 minuten tot een uur, ik hou het zelf op een half uur. Daarnaast blijf ik wel sprayen naar behoefte, kijk goed naar hoe droog het plantje is.
Drogen
Nadat je je plantje uit het water haalt is het belangrijk om deze voorzichtig een beetje uit te schudden. Leg hem dan op een doek, indien mogelijk op z’n kop. Eventuele druppels kun je nog even weghalen. Als hij droog is, kan je hem weer terug op z’n plekje leggen.
Bloeien
Nog een voordeel om ze op deze manier te verzorgen is dat je de kans vergroot dat je plantje gaat bloeien. Het heeft niet alle energie nodig om te overleven, maar heeft nu ook energie over om eventueel een bloem te vormen.
Licht
Je luchtplantje houdt vooral van indirect licht. Met een baksessie in de volle zon doe je je plantje geen plezier. En tegenovergesteld, een te donkere kamer zorgt weer voor te weinig licht.
Grooming
Blaadjes die in z’n geheel wat bruin zijn geworden kan je voorzichtig verwijderen. Als ze makkelijk los laten weet je dat dat blaadje niet meer te redden is. Indien alleen de punt van een blad wat bruin is geworden kan je dat gedeelte met een schaar eraf knippen. Helemaal niet erg want de blaadjes groeien weer terug!
Wil je ook een luchtplantje? Je vindt ze hier!
Reacties (4)
michele
- 05-03-2017
mijn plantje wordt bruin aan de basis, is dit nog te redden?
Karin
- 05-02-2016
Dank je wel. Heel blij met deze info.
Rinie
- 01-02-2016
:-) Heel intressant om te lezen en om meer te weten te komen over deze leuke plantjes... :-)
Hoi Michele, Een plantje wat bruin wordt aan de basis is altijd lastig. Om wat voor een plantje gaat het? Kan je er heel voorzichtig in knijpen? Voelt het dan zacht of juist droog... Groetjes, Jakelien